TRAJECT: LEIDERSCHAP & DUURZAME INZETBAARHEID

Alle informatie over dit traject op deze tijdelijke website

In dit traject nemen we de leidinggevende die direct verantwoordelijk zijn voor de operatie mee op leiderschapsreis. In deze reis staat leiderschap centraal en gaan we antwoorden geven en samen genereren op onze uitdagingen met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. Tegelijkertijd dient deze reis ook als een manier om culturele verbinding te creëren en de competenties van onze leidinggevenden  te versterken. 

Deze website is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij dit traject. Je vindt hier informatie over het hoe en waarom van het traject. 

TRAJECTBESCHRIJVING & PLANNING

Trajectbeschrijving

De kern van het traject wordt gevormd door drie trainingsmomenten waarin de leidinggevenden bij elkaar komen. Dit is het najaar 2024, voorjaar 2025 en najaar 2025. Centraal staat:

– leiderschap

– verbinding met elkaar

– duurzame inzetbaarheid

– best practices om duurzame inzetbaarheid te vergroten: de vertaling naar de medewerkers

Het traject wordt ondersteunt door team Meglio en HR van Alpina en bestaat uit verschillende fases. 

Een beschrijving van alle fases vind je hiernaast als op het + teken klikt.

Planning

Inhoud: in deze fase van het traject worden er interviews gehouden met medewerkers van Alpina uit verschillende bedrijfslagen. Hierin staan 2 vragen centraal: wat zijn de grootste uitdagingen me betrekking tot duurzame inzetbaarheid en leidinggeven? En welke eigenschappen en competenties heb je als leidinggevende nodig om onze medewerkers een loopbaan te geven?

Werkvorm: alle leidinggevenden die deelnemen aan het programma worden online geïnterviewd

Periode: november 2023  – maart 2024

In deze fase voeren wij een intakegesprek met alle leidinggevenden die deelnemen aan het traject. We maken kennis met elkaar en geven informatie over het traject. Ook vragen wij welke thema’s, volgens henzelf, een rol spelen bij duurzame inzetbaarheid. 

Werkvorm: online intakegesprek

Periode: aug/ sept 2024

Inhoud: in deze fase doen we een meting waarmee we de effectiviteit van dit traject willen meten. Deze meting is anoniem.

Werkvorm: elektronische vragenlijst/ typeform

Periode: juli/ augustus/ september 2024

Inhoud: de eerste 2-daagse staat in het teken van jezelf als leider. Wie ben ik als leider? En hoe kan ik in persoonlijk opzicht groeien? Vast onderdeel van de 2-daagse is het behandelen van 2 thema’s die gaan over duurzame inzetbaarheid.

Werkvorm: training en intervisie

Periode: oktober 2024

Inhoud: in deze stap van het traject maken we de transfer naar de werkvloer. Vanuit de 1e twee-daagse zijn er thema’s besproken die ingrijpen op duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. In samenwerking met de trainer, een HR business partner gaat de leidinggevende deze transfer realiseren.

Werkvorm: dit kan een teaminterventie zijn of individuele wat meer losse acties. De resultaten leggen we vast en delen we als best practices.

Periode: oktober 2024 – maart 2025

Inhoud: de tweede 2-daagse staat in het teken van de medewerker. Wie is mijn medewerker? En hoe kan ik mijn medewerker in persoonlijk opzicht helpen om te groeien? Vast onderdeel van de 2-daagse is het behandelen van 2 thema’s die gaan over duurzame inzetbaarheid.

Werkvorm: training en intervisie

Periode: maart 2025

Inhoud: in deze stap van het traject maken we de transfer naar de werkvloer. Vanuit de 2e twee-daagse zijn er thema’s besproken die ingrijpen op duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. In samenwerking met de trainer, een HR business partner gaat de leidinggevende deze transfer realiseren.

Werkvorm: dit kan een teaminterventie zijn of individuele wat meer losse acties. De resultaten leggen we vast en delen we als best practices.

Periode: april – augustus 2025

Inhoud: de derde 2-daagse staat in het teken van jezelf als leider van het team. Hoe functioneert mijn team? En hoe kan ik mijn team laten groeien? Vast onderdeel van de 2-daagse is het behandelen van 2 thema’s die gaan over duurzame inzetbaarheid.

Werkvorm: training en intervisie

Periode: oktober 2025

Inhoud: in deze stap van het traject maken we de transfer naar de werkvloer. Vanuit de 3e twee-daagse zijn er thema’s besproken die ingrijpen op duurzame inzetbaarheid van de medewerkers. In samenwerking met de trainer, een HR business partner gaat de leidinggevende deze transfer realiseren.

Werkvorm: dit kan een teaminterventie zijn of individuele wat meer losse acties. De resultaten leggen we vast en delen we als best practices.

Periode: oktober – december 2025

Inhoud: in deze fase doen we een meting waarmee we de effectiviteit van dit traject willen meten. Deze meting is anoniem.

Werkvorm: elektronische vragenlijst/ typeform

Periode: november 2025

Inhoud: het traject wordt afgesloten met een evaluatie. De projectgroep leden en verschillende leidinggevenden  worden geïnterviewd. De 0 en 1 metingen worden uiteraard ook meegenomen in de evaluatie.

Werkvormen: interviews, metingen en rapportages.

Periode: december 2025

Begeleiders

In het traject zijn verschillende begeleiders actief. Samen ondersteunen zij de leidinggevenden van Alpina en geven zij vorm aan het traject.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR HET INTERVIEW

Alle leidinggevenden worden geinterviewd in de inventarisatiefase. Hieronder kun je het gesprek inplannen op een moment dat het jou uitkomt. Zodra je een moment hebt ingevoerd krijg je een bevestiging.

2 daagse trainingen

Persoonlijke groei
Groei van de medewerker
Groei van het team

Thema's duurzame inzetbaarheid